NAK BELI KERETA MANA? KERETA BARU ATAU TERPAKAI>> Kebaikan & Keburukan



::ASSALAMUALAIKUM::

:::> Hari ni nak kongsi sikit melalui sebuah buku POWER : Pengurusan wang ringgit anda...BAB 4 mengenai pembelian kereta..bila kita dah bekerja setiap orang pasti menginginkan sebuah kereta kan? Mesti sekarang pun kita dan berangan2 nak kereta apa..huhu..Jom kita ketahui samaada kereta baru atau kereta terpakai yang lebih OK..

:::>  Apabila kereta adalah keperluan, kita kena buat keputusan samaada ingin beli kereta baru atau kereta terpakai. Ramai orang beranggapan bahawa membeli kereta baru adalah lebih baik kerana kos penyelenggaraanya lebih rendah tetapi juga ada kelemahannya.
Berikut menunjukkan kebaikan dan keburukan kereta baru dengan kereta terpakai.

KERETA BARU
KEBAIKAN
KEBURUKAN
CIRI:
  ü  Lebih banyak pilihan untuk memenuhi   keperluan (jenama, warna) 
  ü  Teknologi terkini – Hibrid dsb
  ü  Keselamatan (penggera, ABS, Beg udara)

KEBOLEHPERCAYAAN
  ü  Tidak perlu bimbang sejarah latarbelakang.
  ü  Kos penyelenggaraan rendah.
  ü  Tempoh jaminan lebih panjang

KEWANGAN
  ü  Mudah diperoleh
  ü  Kadar faedah lebih rendah.
  ü  Tempoh pinjaman lebih panjang.
  ü  Margin pembiayaan lebih tinggi


  ü  Harga lebih tinggi
  ü  Susut nilai tinggi – sekurangnya
  ü  10% dalam tahun pertama. Oleh itu, kerugian lebih tinggi akan dialami apabila kenderaan dijual semula.
  ü  Premium insuran lebih tinggi
  ü  Kos kewangan lebih tinggi sepanjang tempoh pinjaman

KERETA TERPAKAI
KEBAIKAN
KEBURUKAN

  ü  Biasanya lebih murah
- Lebih mampu dibeli
- Boleh dibeli secara tunai dan memudahkan

  ü  Premium insurans lebih rendah  

CIRI:
  ü  Kurang pilihan
  ü   
KEBOLEHPERCAYAAN
  ü  sejarah latarbelakang yang tidak pasti.
  ü  Kos penyelenggaraan lebih tinggi.
  ü  Tanpa jaminan
  ü  Pemeriksaan PUSPAKOM

KEWANGAN
  ü  Mungkin sukar diperoleh
  ü  Kadar lebih tinggi
  ü  Tempoh pinjaman lebih singkat
  ü  Margin pembiayaan lebih rendah


HA..nak beli kereta baru ke lama?
:::>  Ketika memutuskan jenis kereta yang diperlukan, kita hendaklah terlebih dahulu menilai kemampuan kita. Jika kita dapati membeli kereta baru boleh membebankan, belilah kereta terpakai yang masih berkeadaan baik. Lagipun kereta hanya sebuah kenderaan yang membawa kita bergerak dari suatu tempat ke tempat yang lain..jadi belilah mengikut kemampuan...

TIPS BIJAK MEMBELI KERETA
:: Ikut kemampuan.
:: Sebelum beli minta nasihat dari family atau rakan-rakan.
:: Pastikan kereta mempunyai perlindungan insurans.
:: Bersedia menanggung perbelanjaan luar dugaan (rosak atau eksiden)


===è SELESAI ç===

4 comments:

  1. Tips yang menarik dan bagus terima kasih kerana berkongsi.

    Singgah juga di blog saya bagi mendapatkan info dan tips kecantikan dan kesihatan serta penawar perokok tegar.

    http://dorajimi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Anda perlu pinjaman? Adakah anda seorang lelaki atau perempuan dan anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda ?? Adakah anda memerlukan modal untuk memulakan perniagaan? Apa masalah kredit anda mungkin, di sini datang bantuan anda kerana kami menawarkan pinjaman kepada individu dan syarikat pada kadar yang rendah dan berpatutan yang menarik. Hubungi kami hari ini (DAVIESRUTHFIRM@GMAIL.COM)

    ReplyDelete
  3. Nanti nak cari tayar lain kali, cuba website https://mytayar.com

    Ada banyak kedai di kawasan Lembah Klang, Johor Bharu, Ipoh, Seremban dan Pulau Pinang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website. 

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar. 

    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai bila kerja dah siap.

    Cara jimat, mudah dan telus untuk membeli tayar.

    ReplyDelete
  4. Nanti nak cari tayar lain kali, cuba website https://mytayar.com

    Ada banyak kedai di kawasan Lembah Klang, Johor Bharu, Ipoh, Seremban dan Pulau Pinang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website. 

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar. 

    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai bila kerja dah siap.

    Cara jimat, mudah dan telus untuk membeli tayar.

    ReplyDelete