KENALI UMS


SEBELUM MASUK IPTA?
Salam Ahad semua..hari ni auni nak cerita mengenai IPTA tempat auni belajar. Sebelum tu Auni nak ceritakan sikit sebelum auni masuk ke sini. Sebenarnya pilihan pertama auni ialah UPSI. nak jadi cikgu..tapi rezeki tak ada...alhamdulillah dapat Universiti Malaysia Sabah (UMS).
Sebelum masuk sini macam2 rintangan yang auni hadapi. Masalah utama ialah duit. auni dari keluarga yang susah. jadi untuk pergi ke SABAH memang banyak pakai duit. rase mcm da giveup. yang auni paling sedih, mak hampir2 nak jual kereta. tapi atas sokongan family auni pergi jugak Sabah. sorang2 pulak 2.Mmg sedih la sebab kena berpisah ngan family ..jauh pulak 2...macam2 perasaan ad. ada juga terfikir keadaaan negeri Sabah ni. mesti hutan, pedalaman, mesti lain macam la. Tapi itu semua andaiaan.kenapa aidaian? baca seterusnya.


SAMPAI DI AIRPORT KOTA KINABALU?
Sampai je sini rasa gelisah. sebab tak tahu nak tuju mana. rupanya ada kakak2 abang2 senior yang da tungu..senang la untuk kita yang junior ni nak pergi ums.
mase naik bas, tengok sepanjang perjalanan memang berbeza dengan semennjung..Tapi....Cantik betul pemandangan kat sini. dikelilingi laut..mase ni x dapat kawan lagi..ad sorang tapi berpisah kemudiannya sebab lain2 hostel.


SAMPAI DI UMS?
Rasa sedih bila sampai sini. sebab tengok mak ayah diaorang tolong angkat beg anak2..hehe..sebab hostel auni atas bukit. ums ni kawasan bukit. jadi bila ankat beg sorg2 yang berat jadi teringat kat family..Sampai kat Bilik..ada roomate..satu bilik 4 orang tapi mase 2 baru ada sorang namanya ATHIRAH. Kawan yang pertama. tengok dia menngis..rupa2nya dia penat sebab ankat beg n sedih la..hehe

MINGGU SUAI MESRA?
 seramai hampir 4000 lebih pelajar baru yang masuk UMS. memang ramai...first skali pergi Dewan cancelor. memang besar dewan dia..kalah u lain. kat sini kami diperkenalkan dengan UMS. Tahu2 la kan..selama 2 minggu...memamg satu pengalamn yang berat.hehe...

MASA BELAJAR?
Sekarang da masuk tahun 3...rasa da besar la..hehe..senior kan..kat sini kami x panggil fakulti macam u lain. kami panggil sekolah. auni duduk di Sekolah pengajian seni. Ijazah Sarjana Muda Sastera (seni kreatif). mula2 tak tahu ap bendenya ni..ingatkan melukis...rupa-rupanya kami kena belajar menari, berteater, menulis, melukis pun...waa..memang ,mncabar..da la langsung tak de basic. mase tahun satu memang penat...macam2 latihan kena pergi..masuk sem 3 kami kena pilih major. kena pilih tari, teater atau penulisan..jadi auni amik PENULISAN. berkarya la pulak..hehe..bidang ni yang sesuai dengan auni..kawan pun da makin bertambah..bezanya sekolah seni ni dengan sekolah lain ialah kami ni lebih mengenali antara satu sama lain..lebih ramai kawan..sebab sekolah kami banyak event..memang best...

APA KEISTIMEWAAN UMS?
Kalau nak cakap pasal keistimewaan memang banyak...lokasi ums kat atas bukit memang cantik..sejuk lagi..hehe..ums ni jalan dia senang..ia berbentuk bulatan..tak bersepah2 tempat dia..senang nak cari..dalam ums jugak ad laut iaitu ODEC...kalau tension2 g la situ..dlm ums je..
auni mengaku ums tak terlampau terikat seperti u lain..agak bebas ckit dari segi pakaian..ikut hari la...tapi jangan pakai ketat pulak..hehe..nak tahu ap yang best ums ni kan?jom tengok gambar.

KENANGAN PAHIT DAN MANIS?
Adat belajar dan berkawan pasti ad geloranya..kenangan pahit bila kita gaduh ngan kawan. bukan tumbuk2 tapi sikit2 je...itu je la yang pahit. yang manis pulak, Auni dapat cinta hati kat sini. Dan akan kekal sehingga akhir hayat..amin...hehe...lagi...ramai kawan,,memang sangat ramai..

mesti bosan kan baca..hehe..jom tengok gambar ums yang cantik..:)

Dari pintu masuk korang boleh nampak macam ni..yang atas tu CANSELORI...

Ni view ums dari atas..

Canselori ums

masjid ums...auni raya haji kat sini je la..x dapat balik
kampung..jauh..sedih2..hehe

ha..ni la sekolah auni iaitu sekolah pengajian seni..
sekolah yang paling sibuk dan riuh..hehe

ni pemandangan hostel..

ni..dewan canselor yang sangat besar..

temgok..betul2 ats bukit..best..angin sejuk je..:)

ni ODEC UMS..dalam ums ad pantai..:)

library ums yang banyak membantu...

bas ums yang banyak berjasa..:)

konvo nanti cmni la..besar...

ini jalan nak g ums peak..memang tinggi..mencabar fizikal dan mental. 
ada masa luang boleh lah kita daki..hehe


kolej kediaman



ONE BORNEO
Pusat beli belah terbesar di Borneo..sebelah ums je ni..jalan kaki pun leh..
kalau saja nak jalan2 atau nak beli barang kami pergi sini..
ad wayang karoke, sume la..hehe


Sekarang auni rasa sangat bertuah sebab dapat belajar kat sini..semuanya indah...bayu yang dingin, panas yang sederhana..kat sini jugak korang leh tengok betapa rajinnya anak muda seumur 5 tahun bekerja..memang sedih..kebanyakan budak kat sini bekerja jadi cleaner dan sebagainya..memang berbeza di semennjung...moto pun kurang  kat sabah..diaorg naik bus...bus memang banyak...apapun pun pada adik Husna x rugi blaja Kat SABAH ni..pengalaman memang luas..tak macam apa yang kita fikirkan..sabah bukan lagi pedalaman..tapi bandar yang hebat..:)

apa2 pun gudluck to adik Husna..semoga berjaya melanjutkan pelajaran..:)

18 comments:

  1. terima kasih join kak :)

    nampak mcm best. tp siyesly, sy takut sgt2 nk jauh dr fmily. x berani la klw dpt blaja kt sne T_T

    hee btw , done follow back dan dah update senarai nama peserta --> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/p/senarai-peserta-segmen.html

    ReplyDelete
  2. tarikh tamat segmen telah dipercepatkan -> 7 Feb 2013 ;) hrp maklum..

    ReplyDelete
  3. wow.. sabah.. jauhnye.. hehe..

    dtg dari segmen yg same :)

    ReplyDelete
  4. oh yeee, TOLOOOOONG gerak ke blog sy, tulis di cbox samada anda pengguna celcom/maxis/digi supaya senang utk saya beli topap dulu *jika anda menang* :)

    Jika anda tidak berbuat demikian, anda tidak akan diambil kira untuk dijadikan pemenang :)

    ReplyDelete
  5. akak nida dulu pon stdy ums... skrg da mgajar kat tawau..hehe...

    *buang la word ni..susah nk komen

    ReplyDelete
  6. ada kawan di UMS, sabah bah, salam ziarah dari UPM :) jemput singgah http://thobibi.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-dan-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  7. sy dtg sini nak baca segmen yg awk join ni..
    cantiknya UMS.... ^_^

    salam perkenalan dari UTeM

    ReplyDelete
  8. nice =), singgah segmen saya jugak
    http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  9. wow... atas bukit, mesti best environment belajar macam ni...hihihi

    ReplyDelete
  10. wah jumpa senior la..dri UMS juga tpi course pendidikan..hehe..btw dh follow sini
    http://madieyfazudin92.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. singgah dr segmen yg sama

    harapnya suatu hari sy dapat jejakkn kaki kt sini..:) btw, sy follow dan gud luck!

    ReplyDelete
  12. dari segmen yang sama, saya Unimas, sarawak, kalau datang sana jangan lupa cari saya ya .. done follow u

    http://ceritasukadukasaya.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  13. salam..dari segmen yang sama... saje terjah.. done Follow here.. Follow Me Back.. Tq and GOOD LUCK ! !

    http://tirasigigiarnab.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  14. jejalan di sini dr segemn yg sama...
    http://nazwww.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  15. pin.. pin.. pon.. pon.. ^_^ hai budak UMS.. jom melawat UPSI.

    http://kurakuramenari.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  16. cantiknya ums ni :D
    http://fardiyah.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  17. PERHATIANNNNNNNNN!

    Pemenang dah diumumkannnn--> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/2013/02/pemenang-segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    Adakah anda pemenangnya? CHECK IT OUTTTTTT! :D

    ReplyDelete
  18. salam, saya nak tanya, auni ada mention peraturan pakaian x ketat sgt kan. tudung adakah wajib utk semua pelajar?

    ReplyDelete